Het grensverloop bleef ongewijzigd. Maar als je had gedacht dat iedereen zich bij die afbakening met houten palen zou neerleggen, heeft het verkeerd voor. Want Frankrijk probeert de hele zeventiende eeuw de Spaanse gebieden in handen te krijgen. Vanzelfsprekend wordt dat ook een oorlog die pas in 1713 met de Vrede van Utrecht beslecht wordt. Men komt daar overeen dat Oostenrijk het zuidelijk deel van de Nederlanden verwerft. Als gevolg daarvan blijft de grensafbakening hetzelfde zoals ze eerder werd vastgelegd.
Vanaf toen werden de houten palen vervangen door duurzamere stenen. Men gebruikte zowel grote als kleine stenen. Op de grote staat aan de Oostenrijkse kant de adelaar met twee koppen en de naam Oostenrijk erop. Aan de andere kant wordt de Nederlandse leeuw aangebracht met de naam ’Haar Hoog Mogende’ wat ’Staten-Generaal’ betekent. Op de kleine stenen wordt aan de Oostenrijkse zijde gezet: “s KEY.E.CONIN Bodem”, wat betekent: ’des keizers en konings bodem’. Aan de Nederlandse kant stond: ’STAET BODEM’, wat ’het gebied van de Staten-Generaal’ betekent.
Daarna namen de Fransen het over
In 1793 slaat Frankrijk weer toe en bezet de zuidelijke Nederlanden. Toen begon voor ons de beruchte Franse Tijd. Frankrijk verdeelt ons grondgebied in kantons zoals het bij hen gangbaar is. In 1806 wordt het noordelijk gebied het Koninkrijk Holland, maar dat zal geen garantie zijn voor hun zelfstandigheid en wat te vrezen viel, de Fransen leggen hier ook hun klauw op. Het gevolg is dat de grenspalen hun betekenis verliezen en hebben geen functie meer.
Het ontstaan van België
Napoleon merkt bij zijn val op, dat ’de Walen van Jemappes, Namen en Luik geen haar beter zijn dan de Vlamingen’. Dat getuigt al van het overheersende gevoel van de mensen dat zij eigenlijk Belgen zijn. Toch wordt in 1814 België nog niet opgericht. Integendeel op 21 juni 1814 spreken de grote mogendheden in Londen af, dat de twee Nederlanden moeten verenigd worden onder koning Willem I. Hij wordt in 1815 koning van het ééngemaakte Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en meteen bestaat er helemaal geen grens meer tussen Noord en Zuid. Het lukt hem echter niet om er een echt ééngemaakt land van te maken. In het zuidelijke deel ontstaat er een sterke oppositie van jonge liberalen en katholieken. Dat verzet vormt een ééngemaakt front tegen Willem I. Wegens de enorme economische crisis vanaf 1820 en de grote werkeloosheid wordt het hier steeds woeliger. Op 25 augustus 1830 barst te Brussel een opstand los. Dat gebeurt na de opvoering van de opera ’De Stomme Van Portici’. Op 4 oktober 1830 roept een voorlopige Belgische regering de onafhankelijkheid uit.
Wil u meer weten, bezoek ons museum het MAG (Museum Aan de Grens) in ’t Kaske, Dorp 64, Poppel.
Elke tweede zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur of bezoek het na afspraak met een gids.
Afspreken kan via info@nicolaus-poppelius.be of telefoneer met Karin 00 32 474 72 94 04.