Dit jaar viert Talentenschool Blink in Ravels haar vijfde verjaardag. Voor die bijzondere gelegenheid maakten de leerlingen zélf een podcast. Die wordt druk beluisterd.

Een podcast om de vijfde verjaardag van Talentenschool Blink in Ravels te vieren, gemaakt door de leerlingen van de lagere school zélf. Dat was het wilde idee enkele maanden geleden. En zie: na wekenlang hard werk staat ie mooi op Spotify te blinken: ‘5 jaar Blink: de leerlingenpodcast’.

Oorwurm

In de podcast praten leerlingen met juffen, meesters, ouders én elkaar. Zo krijgen luisteraars een leerrijke, grappige en soms schattige blik achter de schermen van Blink. We waarschuwen jullie: met het Blink-lied, geschreven door meester Kristof van het tweede leerjaar en gezongen door de leerlingen, bevat de podcast een oorwurm die je maar moeilijk uit je hoofd krijgt.

Uitblinken

Vijf jaar geleden veranderde de naam van De Zonnewijzer aan de Bovenheide in Ravels naar Talentenschool Blink. "Die naam sluit helemaal aan bij onze visie", aldus directeur Sarah Schroyens. "Wij helpen en moedigen kinderen aan hun talenten te ontdekken. Zo weten ze waar ze in uitblinken en waar ze nog in kunnen groeien. Samen met de juf of meester leren ze onder andere hun eigen werk in te plannen en taken tot een goed einde brengen."

Donderdag Verwonderdag

De podcast ‘5 Jaar Blink’ werd gemaakt in het kader van ‘Donderdag Verwonderdag’. Een gloednieuw concept van Blink om leerlingen in contact te brengen met de wereld buiten de school. Elke week, op donderdagmiddag, krijgen leerlingen de kans om buiten het gewone lessenpakket te experimenteren, ontdekken en leren van gastsprekers of ouders met een passie of beroep dat hen inspireert.

Oorlogsdagboek van een minderjarige zoon

Zo kregen de leerlingen al bezoek van de circusschool Locorotondo, de brandweer en een schepen van het dorp. De auteur van ‘Oorlogsdagboek van een minderjarige zoon’ kwam vertellen over de Tweede Wereldoorlog en er werden al middagen ingevuld met meditatie, yoga, judo, virtual reality en het versieren van cupcakes. “We proberen onze verwonderdagen zo breed en gevarieerd mogelijk in te vullen om zoveel mogelijk verschillende talenten aan te spreken. De kinderen en de ouders zijn enthousiast", aldus één van de initiatiefnemers Eva Tuytelaers. Ook de komende twee jaar staan de Verwonderdagen op het programma bij Blink.

Natuurtalenten

"We zijn ontzettend trots op onze leerlingen en hun podcast", aldus directeur Sarah Schroyens. "Het is geweldig om te horen hoe de leerlingen deze kans met twee handen hebben gegrepen. Met de coaching van een podcastmaker en een vader kwamen ze tot een heel mooi resultaat. Sommige kinderen zijn natuurtalenten achter de microfoon: ze stellen meteen de juiste vragen met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid. Anderen hebben wat meer plankenkoorts maar vinden het technische aspect van zo’n podcast dan weer boeiend. Zo was een podcast niet alleen heel leuk, maar paste het volledig binnen onze visie."

Al meer dan 5000 keer beluisterd

Op 16 juni, tijdens het schoolfeest, werd de podcast officieel gelanceerd. Ondertussen werd de podcast al meer dan 500 keer beluisterd. "We krijgen fantastische reacties van over heel Vlaanderen", aldus Schroyens. "Wie weet worden we wel genomineerd voor een podcast-award. Als dat zou gebeuren, dan leggen we een bus in."

Waar kan je de podcast vinden?

Zoek op Spotify naar ‘5 jaar Blink' en je komt sowieso op de leerlingenpodcast terecht. Voor wie liever Google gebruikt: zoek naar ‘5 jaar Blink Spotify’ en de eerste link brengt je naar de juiste plek. Veel luisterplezier!