Wil je graag op vakantie? Maar heb je niet genoeg geld om die vakantie te kunnen betalen of helemaal geen geld? Dan kun je natuurlijk je vader en moeder lief aankijken in de hoop dat zij hun pinpas, creditcard of briefgeld tevoorschijn toveren. Maar…er is ook een andere optie. Je kunt namelijk ook zelf voor een bron van inkomsten zorgen. Een vakantiebaantje zoeken bijvoorbeeld. Of een bijbaantje, wanneer dat vakantiewerk zo goed bevalt en je er misschien wel langer zou willen werken. Eerst moet je echter op zoek naar werk. Want, zonder geld wordt het wel een hele korte vakantie. Of geen vakantie!
Door Brigitte Laurijsen
Op vakantie gaan, kost geld. Hoeveel geld, dat ligt aan wat je voor vakantie in gedachten hebt. Wil je ver reizen of liever dichtbij huis blijven? Stel je prijs op een luxe all inclusive resort of gaat je voorkeur juist uit naar kamperen in een tentje voor een of twee personen? Ook moet je voor je een vakantie gaat boeken, bedenken hoeveel geld je überhaupt uit wilt geven. Wanneer je echt geen idee hebt wat kamperen met een tentje kost of een luxe hotel met allerlei ‘toeters en bellen’, dan is het goed om te informeren of je te laten informeren.
Reisinformatie
Dat laten informeren kan door een reisbureau, maar je kunt ook ervaringsdeskundigen – vrienden en familie – vragen aan welke bedragen je zou moeten denken. Maar…in deze moderne tijd kun je natuurlijk ook in de digitale wereld zoeken. Je hoeft maar te zoeken op ‘vakantie’ en er verschijnen allerlei opties op je computerbeeldscherm, je laptop of je smartphone. Zelfs de termen ‘Goedkoop op vakantie’ of ‘Goedkope vakanties’ komen onmiddellijk in beeld. Je kunt ook gerichter zoeken. Bijvoorbeeld op kampeervakanties, fietsvakanties, wandelvakanties, vliegvakanties, groepsvakanties of single-reizen. Er zijn dus allerlei soorten vakanties.
Betalen!
Voor niets gaat de zon op. Op zich heel fijn, die zon, maar dan moet hij wel schijnen in jouw achtertuin. Dat doet hij best vaak, maar lang niet altijd. En of jij nu naar het zonnige Frankrijk wilt of naar het eveneens zonnige Griekenland, geld kost het. Dat geldt ook voor vakantiebestemmingen waar de zon minder uitbundig schijnt. Zelfs in Nederland. Ook een verblijf op een camping kost euro’s. En heb je eigenlijk al een tent? En een matrasje en een slaapzak? Tijd om over een bron van inkomsten na te denken dus. Dat kan dus de creditcard van je ouders zijn, als ze die überhaupt al hebben, maar geloof je zelf wel dat dat een goed idee is? Je spaarvarken omkeren kan ook, maar dat raakt ook een keer leeg. En rood staan, is ook niet fijn. Om over een studieschuld nog maar te zwijgen.
Vakantiebaantje
Hoe kom je dan aan geld voor een vakantie? Tja, je zou kunnen gaan sparen. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar een vakantiebaantje of bijbaantje. Wanneer je op tijd begint met zoeken, vind je vast iets dat bij jou past, mogelijk zelfs in je eigen woonplaats of niet ver daar vandaan. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Gewoon goed zoeken. Even ‘Googelen’ op ‘vakantiebaantjes gezocht’. Dan krijg je – opnieuw – een uitgebreid overzicht van websites waar baantjes worden aangeboden. Je kunt op zo’n site aangeven binnen hoeveel kilometer je zou willen werken en ook binnen welke beroepsgroep.
Wat kan ik?
Welke beroepsgroep? Hoezo? Nou, het is wel belangrijk dat je weet wat voor werk je zou willen doen én wat je zou kunnen doen. Misschien werk je graag met je handen of juist niet. Ook kun je je afvragen of je binnen of buiten wilt werken. In een winkel werken kan, maar ook in een restaurant of een productiebedrijf. Folders of het weekblad bezorgen kan ook, of schoonmaken. Wanneer je zoeken op internet lastig of misschien wel onpersoonlijk vindt, dan kun je ook op een andere manier op zoek gaan. Binnenstappen bij een uitzendbureau is een optie, maar je kunt ook je ‘stoute’ schoenen aantrekken en letterlijk bij bedrijven binnen stappen die jou wel iets lijken. Hoe dan ook: een hele fijne welverdiende, maar vooral ook zelf verdiende vakantie toegewenst!