Buurtbewoners van de Boomgaardstraat en Vaartstraat in Ravels hebben een petitie gestart tegen de gemeentelijke plannen voor het aanleggen van een parking en fietspad op het zogenaamde ‘schapenweitje’ langs de Grote Baan. Volgens de bewoners zouden verschillende grote bomen moeten verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe infrastructuur, wat hen zorgen baart. Met spandoeken en handtekeningen verzamelen zij steun om het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen.

De plannen werden gepresenteerd tijdens een informatievergadering op 11 maart, waarbij buurtbewoners meer te weten kwamen over de gemeentelijke visie voor het schapenweitje, een groen stuk land tussen de Boomgaardstraat en de Grote Baan, net onder de brug over het kanaal Dessel-Schoten. Het gemeentebestuur heeft aangegeven de ruimte te willen gebruiken voor een parkeerplaats en fietspad. Volgens Goele Matte, initiatiefneemster van de petitie, kunnen door enkele kleine aanpassingen aan het ontwerp, zoals het verschuiven van het fietspad, de meeste bomen behouden blijven.

"De gemeente heeft plannen om het ‘schapenweitje’, dat vroeger als ‘groene onthaalpoort’ van Ravels werd beschouwd, te ontwikkelen. Maar door een paar simpele veranderingen kunnen we de bomen die hier al jaren staan, behouden", zegt Matte. Tot nu toe zijn er al 170 handtekeningen verzameld en de buurtbewoners zijn van plan deze binnenkort aan het gemeentebestuur over te dragen.

De zorgen van de bewoners gaan verder dan alleen het behoud van de natuur. Volgens hen spelen de bomen een cruciale rol in het dempen van geluidsoverlast. De gewestweg stijgt vlak achter de bomen en het lawaai van voorbijrazende vrachtwagens is goed merkbaar in de hele wijk, zelfs tot ver buiten de buurt. “Zelfs bewoners aan de Bovenheide, die meer dan 700 meter van de brug wonen, horen de vrachtwagens denderen. Sinds de invoering van de tolheffing op de snelweg is het aantal vrachtwagens toegenomen en de overlast is daardoor alleen maar erger geworden”, aldus een bezorgde buurtbewoner.

Daarnaast wijzen de bewoners op de vele voordelen van het behoud van de bomen. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat grote bomen in woonwijken bijdragen aan de gezondheid van de bewoners door luchtzuivering, klimaatregulering, waterbeheer en het bevorderen van biodiversiteit. "Hoe groter de bomen, hoe meer ze bijdragen aan de gezondheid van de gemeenschap. De nieuwe bomen die de gemeente wil planten, zullen meerdere generaties nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken", voegt Matte toe.

Burgemeester Nic Andriessen (CD&V) benadrukt dat de plannen die werden toegelicht op de bewonersvergadering slechts ontwerpplannen zijn, en dat er nog niks definitief beslist is. “Ik heb intussen contact gehad met de initiatiefnemers van de petitie, en heb hen verteld dat we willen gaan voor een maximum behoud van de bomen”, reageert Nic Andriessen. “We willen er niet alleen een parkeerfunctie ontwikkelen, maar ook een parkfunctie. Die twee willen we aan elkaar gekoppeld zien, met een maximaal behoud van de bomen.”

Hoeveel bomen er uiteindelijk zullen verdwijnen, is op dit moment onmogelijk te zeggen volgens Nic Andriessen. “De plannen zitten nog in een ontwerpfase. Het is zelfs niet uitgesloten dat er nog jonge bomen worden bij geplant op het terrein. We willen er naar een vergroening gaan om de site op te frissen, want nu ziet het er heel verlaten uit. Maar de oudste bomen willen we zeker behouden.” (VNJ)